Bongers/Jansen heeft voor de renovatie en nieuwbouw van het sportcomplex de Hamalandhal te Lichtenvoorde de advisering verricht voor alle gebouwgebonden installaties. Het uitgangspunt voor dit project was het exploitatiegericht bouwen met gebruikmaking van de vele duurzame oplossingen.

De bestaande Hamalandhal is uitgebreid met een tweede nieuwe sporthal. Deze twee gebouwen zijn gekoppeld door een transparante alles verbindende middenzone. Die zorgt ervoor dat het gebouw zich makkelijk voegt in z’n omgeving. Het bestaande gebouw is gerenoveerd en het materiaal van de nieuwbouw sluit daarbij aan. De looplijnen zijn kort en sociale interacties spelen een belangrijke rol.

Bongers/Jansen heeft het ontwerp van de technische installaties verzorgd en de oplevering begeleid. Om de energievraag te beperken hebben wij een pakket aan maatregelen toegepast. Zo is er gebruik gemaakt van een verhoogde schilisolatie, gebruiksgeregelde verlichting en ventilatie (met optimale WTW en vloerverwarming.) Waar mogelijk is er gebruik gemaakt van het daglicht. Het gebouw is tevens onderhoudsarm gematerialiseerd aan binnen en buitenzijde.


  • Opdrachtgever: Gemeente Oost Gelre
  • Architect: Koppert+Koenis architecten
  • Rol Bongers/Jansen: Advisering gebouwgebonden installaties.
  • Oppervlakte: 2500 m²
  • Oplevering: oktober 2012